LetakAkce CZ

4 lehké české obědy, po kterých vám nebude těžko

MrOferto
Ohledně české kuchyně si mnoho lidí myslí, že máme pouze těžká a tučná jídla. I když jsou některé typicky české pokrmy opravdu mastné a do dietního jídelníčku by zrovna nezapadly, máme i několik jídel, která jsou lehká. Hledáte něco tradičního, chutného a zároveň nemastného? Zkuste si na oběd připravit tyto 4 recepty. Uvidíte, že se nejedná o nic těžkého, a ještě si pochutnáte.
4 lehké české obědy, po kterých vám nebude těžko

1. Kuřecí plátek na bylinkách s bramborami

Tento recept je skvělý pro dny, kdy chcete lehký oběd, který zasytí a nebudete se po něm cítit nafoukle.

Ingredience (pro 2 osoby):

Až si nachystáte všechny suroviny, začněte jídlo připravovat tak, že si omyjete brambory. Poté je oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Následně je dejte vařit do osolené vody. Kuřecí řízky lehce naklepejte, osolte, opepřete a posypte bylinkami.

Hned poté rozehřejte pánev s kapkou olivového oleje a maso opečte z každé strany dozlatova. Jakmile bude maso hotové, měly by být uvařené i brambory. Ty stačí slít, posypat čerstvou potrželkou a jídlo máte hotové. Tento recept vám zabere jen pár minut a je skvělý i do diety.

kuřecí maso

2. Zeleninové rizoto s kuřecím masem

Rizoto v českém podání je spíš než italská klasika takový "školní" pokrm, ale dá se připravit chutně a lehce.

Ingredience:

Přípravu rizota začněte tím, že kuřecí maso nakrájíte na malé kousky a opečete na pánvi na kapce olivového oleje. Nezapomeňte jej i osolit a poté ho dejte stranou. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, cuketu a papriku. Krátce osmažte.

Přidejte rýži a chvíli ji míchejte. Rýži poté zalijte částí vývaru a za občasného míchání ji uvařte. Postupně dolévejte zbytek vývaru, dokud rýže nezměkne. Nakonec vmíchejte orestované kuřecí maso a dochuťte solí a pepřem.

3. Čočková polévka se zeleninou

Luštěniny jsou lehké, ale zasytí na dlouho. Zkuste si proto připravit čočkovou polévku, která je ideální i jako hlavní jídlo.

Ingredience:

Nevíte, jak začít s přípravou čočkové polévky? Nejprve si propláchněte čočku pod vodou a následně ji dejte vařit do hrnce s vodou či vývarem. Čočku vařte pomalu třeba 40 minut. Než se dovaří, orestujte si nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte do pánve na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a chvilku restujte.

Ještě před dovařením čočky přidejte do hrnce zeleninu a vařte dalších 10 minut. Nakonec čočku osolte, opepřete a přidejte majoránku. Nyní můžete podívat. K polévce si můžete přidat i brambory či chleba.

3. Pečená treska s bramborovou kaší

Máte rádi ryby, ale nelíbí se vám jejich cena? Jednou za čas si dopřejte rybu už jen z toho důvodu, že je prospěšná pro lidské zdraví.

Ingredience:

Jídlo začněte připravovat tak, že si oloupete brambory a nakrájíte je na menší kousky. Následně je dejte vařit do hrnce. Tresku osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Následně dejte rybu na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 15 minut. Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte s máslem a mlékem dohladka. Rybu podávejte s kaší a posypanou čerstvými bylinkami.

ryba s kaší

4. Čočková polévka se zeleninou

Luštěniny jsou lehké, ale zasytí na dlouho. Zkuste si proto připravit čočkovou polévku, která je ideální i jako hlavní jídlo.

Ingredience:

Nevíte, jak začít s přípravou čočkové polévky? Nejprve si propláchněte čočku pod vodou a následně ji dejte vařit do hrnce s vodou či vývarem. Čočku vařte pomalu třeba 40 minut. Než se dovaří, orestujte si nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte do pánve na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a chvilku restujte.

Ještě před dovařením čočky přidejte do hrnce zeleninu a vařte dalších 10 minut. Nakonec čočku osolte, opepřete a přidejte majoránku. Nyní můžete podívat. K polévce si můžete přidat i brambory či chleba.

« Automobilový kvíz pro nadšence do aut