Někteří lidé považují jablka za elixír mládí a dalo by se říct, že nejsou daleko od pravdy. Každý člověk, který má zahradu, si může pěstovat vlastní jablka a nemusí je kupovat v obchodě. Jakmile si začnete dopřávat pravidelně jablka, můžete si všimnout toho, že příznivě působí na krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Pokud patříte mezi ty, kteří jablka příliš nemají v lásce nebo si je nedávají často, možná jste nevěděli o tom, jaké další pozitivní účinky mají na lidské zdraví. V tomto ovoci se skrývá:
Tento pokrm patří mezi klasiky, jelikož je velmi jednoduchý na přípravu, ale přitom velmi chutný. Každý člověk by měl umět udělat štrůdl, jelikož si jej může dopřát sám, když má chuť na něco dobrého nebo jej snadno připraví chvilku předtím, než dorazí návštěva. Abyste si mohli doma připravit štrůdl budete potřebovat balené listové těsto, vejce, cukr krystal, rozinky, ořechy, skořice, strouhanku a 4 jablka. Ne každý preferuje ve štrůdlu rozinky nebo ořechy, takže je přidejte jen v případě, že vám nevadí.
V prvním kroku si rozbalte listové těsto a rozrolujte jej. Následně jej posypejte malou vrstvou strouhanky. Ta je dobrá k tomu, aby šťáva z jablek nevytekla ze štrůdlu. Následně si vezměte k ruce jablka, omyjte je čistou vodou a nakrájejte na kostičky. Tyto kostičky naskládejte na listové těsto se strouhankou, posypte skořicí, cukrem a přidat lze i rozinky nebo ořechy. Nakonec je nutné těsto zavinout a udělat štrůdl. Pokud byste se báli, že se těsto při pečení otevře, můžete si pomoci párátky. Štrůdl dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C na dobu 20 minut. Až bude štrůdl hotový, nechte jej před konzumací vychladnout.
Pokud vás už nebaví klasický štrůdl a rádi byste z jablek upekli něco trochu jiného, vyzkoušejte si například tento jablečný koláč. I když se může zdát, že příprava koláčů je složitá, tak u tohoto receptu zjistíte, že to tak není. Na tento recept si připravte:
Náplň:
Vezměte si k práci větší misku a dejte do ní mouku, Heru, kypřící prášek, cukr, mléko a všechny suroviny zpracujte do těsta. To nakonec rozdělte na dvě poloviny a tu 1. polovinu si rozválejte tak, aby vznikla placka. Hned poté si vezměte k ruce plech, vymažte jej a vysypte moukou. Část rozváleného těsta dejte na plech a na něj začněte dávat náplň. Následně si rozválejte i druhou polovinu těsta a náplň přikryjte. Ještě předtím, než dáte koláč péct do trouby, jej potřete rozehřátým máslem a rozšlehaným vejcem. Koláč by se měl péct při 190 °C a doba pečení je pouze na vás. Pamatujte však na to, že jablka by měla být upečená a těsto musí mít zlatavou barvu.